Academic Thesis

Basic information

Name SAKAI Takeshi
Belonging department
Occupation name
researchmap researcher code 1000189544
researchmap agency Bukkyo University

Title

「牛鍋」はどんな鍋だったか―『安愚楽鍋』を中心に―

Bibliography Type

Sole Author

Author

 

OwnerRoles

 

Summary

仮名垣魯文の『安愚楽鍋』の読解を中心に、明治初期の牛鍋の材料、味つけ、調理法などを明らかにし、文学作品集における牛鍋の意味を、探ったもの。当時の牛鍋は、注文時に客が調理法を指示し、即席で作られるものであること、スキヤキと牛鍋はこれまで同一視されてきたが、スキヤキは牛鍋の中の一つの調理法であることを指摘、牛鍋の描かれる文学作品の登場人物像に言及した。

Magazine(name)

佛教大学国語国文学会『京都語文』

Publisher

 

Volume

 

Number Of Pages

9

StartingPage

212

EndingPage

226

Date of Issue

2002/10

Referee

Not exist

Invited

 

Language

Japanese

Thesis Type

Research papers (academic journals)

International Journal

 

International Collaboration

 

ISSN

 

eISSN

 

ISBN

 

DOI

 

NAID

 

Cinii Books Id

 

PMID

 

PMCID

 

URL

Format

 

Download

 

J-GLOBAL ID

 

arXiv ID

 

ORCID Put Code

 

DBLP ID

 

Categories

Author

Major Achivement